Незаконито отпуштање радника "Мораве" у Лапову?

Осморо бивших радника ЈКСП "Морава" у Лапову, који су као технолошки вишак остали без посла, тврде да рационализација није спроведена по закону и да им је понуђено да раде преко агенције. Они су се обратили институцијама државе како би заштитили своја права и поднели тужбе против предузећа.

Ни два решења инспекције рада, нису била довољна да се правник, Дејан Коцић,и економиста Александар Поповић, врате на посао. Јавно комунално стамбеном предузећу Морава налозено је, да, отпуштене раднике, до окончања судског спора, врати у фирму,али, послодавац ,то одбија да учини.

¤WА1 3556 [Дејан Коцић,бивши радник ЈКСП Морава Лапово] *Јављали смо се, долазили уредно на посао,причали са тадашњом директорком која је у медјувремену смеењена и са новим в.д. директором Хршум Миланом .Рецено нам је да нема основа да се ми вратимо на посао.

Следи, контролни надзор инспекције рада. Неизврсење њиховог ресења, повлаци новцане казне.

¤WА2 3716 [Првослав Миленковић, начелник инспекције рада Шумадијског округа] *Инспектор рада тада доноси ново ресење, којим налате новцане казбе у висини ,од половине месецног прихода послодавца до 10 одсто годисњег прихода у претходној години у Републици Србији.

Још шесторо радника, покренуло је спор пред судом.Тврде, да приликом рационализације нису пистовани:принцип добровољности ни њихов социјални полозај.

¤WА3 3556 [Тијана Маринковић, бивша радница ЈКСП "Морава"] *После стреса изгубила сам бебу и онда су ми дали отказ 28 фебруара конацно, где су ми послали на куцну адресу.

¤WА4 3516 [Бобан Николић, бивши радник ЈКСП "Морава"] *Инвалид сам рада и пи посебном колективном уговору за комунална предузеца, нисам могао да добијем отказ.

¤WА5 3564 [Светлана Цветковић, бивша радница ЈКСП "Морава"] *Примљени су други радници на одредјено време. Значи ми смо склоњени, а они постављени .

¤WА6 3120 [станд уп Невенка Дјелиц] *У јавно комунално стамбеном предузецу Морава, нису желели пред камере.Вршилац дузности директора, Милан Хршум, у телефонском разговору, рекао нам је, да це случај отпуштених радника, ресавати у договору са адвокатима фирме.

Морава из Лапова, бави се комуналним делатностима. Бивси запослени, надају се, да це се ускоро вратити на посао.

------------

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво