У општини Трговиште расте наталитет

Иако је Трговиште општина са претежно старачким домаћинствима, последњих година позитиван је природни прираштај. Од почетка 2018. рођено је петнаест беба, а последњих шест година локална самоуправа издваја новац за новорођенчад, незапослене мајке, вантелесну оплодњу.

Млади брачни пар Миљана и Немања Стошић постали су родитељи пре осам месеци. Нису стално запослени, али планирају проширење породице и останак у родном месту. Јаков је једно од шездесет четворо деце рођене прошле године у Трговишту.

Дугогодишњи матичар у општинској управи Јовица Трајковић каже да, после дуже стагнације, Трговиште поново има раст наталитета. А и пријављивање деце је лакше:

"Централни систем је уведен, странка не доноси више ни изводе рођених ни венчаних да би пријавила децу, све имамо у централном систему, пријављивање иде брже."

Чешћа су и венчања: раније је било мање од десет годишње, а 2017. године склопљено је 25 бракова. Иако и даље млади одлазе због школовања и посла, има и оних који се враћају и остају у Трговишту.

Миљана Стошић је ученица четвртог разреда Економске школе: "Планирам у Београду да упишем државну безбедност, мислим да сам себе пронашла ту. И вратићу се, наравно, ово ми је родни крај."

За склапање бракова општина даје 150 хиљада динара, незапослене мајке добијају једнократну помоћ и месечну накнаду годину дана по рођењу детета, субвенције при упису у вртић.

"Свуда општине у окружењу имају сличан или исти број рођених беба, а ми", истиче председник Општине Ненад Крстић, "полако идемо из те групе морталитета у наталитет, и хвала богу да имамо младо становништво овде."

По брачном пару, Општина издваја и 350 хиљада динара за један покушај вантелесне оплодње.

 Фото: Слађан Стојановић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи