У Новој Вароши ћирилични комунални рачуни

Око 4.000 нововарошких домаћинстава и привредника добило је нове комуналне рачуне штампане ћирилицом. То писмо користи се и за сајт комуналног предузећа, а општина Нова Варош по примени ћирилице у својим документима предњачи међу општинама у окружењу.

Мартовски комунални рачуни штампани ћирилицом за Нововарошане нису били изненађење.

"Приметили су", каже Милена Главоњић, благајница ЈП за комуналне услуге "3. септембар", "неки су изненађени, лепо су упаковани, лепо су одштампани, леп је формат."

За нове обрасце у комуналном предузећу променили су штампаче и компјутерске програме, уз ситне грешке које ће се у наредним месецима исправити.

"То је негде и обавеза по Уставу, члан 10 - све државне институције морају фактуре увек писати ћириличним писмом, тако да смо испунили законску обавезу", истиче Сузана Шуљагић, директорка ЈП за комуналне услуге "3.септембар". "Не би требало да буде неких лоших реакција, просто је то нешто што смо требали да урадимо и раније, али сад су се стекли услови."

За повратак ћирилице у нововарошке јавне установе већ годинама се бори група овдашњих ентузијаста. У очувању писма посебно је значајна улога школе.

"Мислим да као народ нисмо довољно упорни да очувамо ћирилицу, али ми као школа улажемо напор и шаљемо поруку да бринемо о ћирилици и да се враћамо традицији писма, говора, културе", каже Ристо Поповић, директор ОШ "Живко Љујић". "У том смислу, ми већ неколико година обележавамо Дан словенске писмености."

У свакодневници, тамо где нема обавезног - на нововарошким улицама, рекламним натписима, називима продавница и угоститељских објеката латинично писмо, ипак, има примат.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво