Програм зелених иновационих ваучера представљен и у Краљеву

Европска банка за обнову и развој представила је у Краљеву програм зелених иновативних ваучера малим и средњим предузећима из Рашког и Моравичког округа. Фирме које желе да унапреде производњу или услуге, како би смањиле потрошњу ресурса и утицај на климатске промене, из тог програма могу добити до 20.000 евра.

Услов да предузећа конкуришу за ваучере јесте већинско приватно и домаће власништво, да послују више од две године, да имају од 10 до 249 запослених, и годишњи промет до 50 милиона евра. Уз то, треба да обезбеде и 10 одсто новца за пројекат.

Ако испуњавају све те критеријуме, треба да - у сарадњи са неким факултетом или институтом - осмисли нову машину, прототип или нови систем производње, односно пружања услуга. Цениће се колико то смањује потрошњу ресурса, да ли може да се примени и у другим предузећима и да ли је иновативно на тржишту Србије.

У првом позиву конкурисало је 78 предузећа, а девет је добило у просеку по 16.000 евра. Како треба да изгледа иновација, објаснио је руководилац програма на примеру пољопривредног газдинства у Војводини које је добило новац да унаореди систем наводњавања, смањи потрошњу воде и повећа приносе.

"Тако што ће користити сателитске снимке као и реалне податке са сензора који ће бити инсталирани на пољу, типа мерење температуре, као и временских услова", објашњава др Драгољуб Гајић, руководилац Програма зелених иновационих ваучера из Европске банке за обнову и развој. "Користиће временску прогнозу у наредна три, четири дана и на основу тога предложити када треба укључити или искључити систем за наводњавање."

Регионална привредна комора Моравичког и Рашког округа, која је и један од организатора, на састанак је позвала петнаестак предузећа која су, како кажу, окренута иновацијама.

"То је очигледно пракса развијених држава, развој увек са собом носи и велике ризике некад и неуспехе, али је ово начин да се тим фирмама помогне и да на прави начин дођемо до запошљавања", каже Слободан Спасовић, власник чачанског предузећа "Цини".

Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, сматра да ће од петнаестак предузећа која присуствују едукацији, барем половина испуњавати критеријуме и моћи да конкурише за бесповратна средства.

 

Други позив за пријаву за зелене иновационе вучере траје од 13. марта до 30. априла, а најављено је да ће бити и трећег. За три позива, Европка банка за обнову и развој определила је пола милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво