Спомен-соба за Сремца и Бранка Миљковића у Нишу

У нишком Народном музеју отворена је стална изложба посвећена великанима српске књижевности - Стевану Сремцу и Бранку Миљковићу - који су прославили Ниш.

Више од две стотине предмета, од којих су многи први пут изложени, чини меморијалну поставку посвећену Бранку Миљковићу и Стевану Сремцу. Тиме град Ниш одаје почаст двојици великана писане речи.

"Захваљујући њима Ниш је ушао у књижевну историју", сматра аутор поставке Јован Младеновић. "Да није Сремца, многи не би знали за Ниш 19. века. Да није Миљковића, не бисмо били у историји савремене српске књижевности и поезије."

Стеван Сремац је у Нишу једанаест година радио као професор и ту је добио инспирацију за позната дела "Зона Замфирова" и "Ивкова слава". Миљковић је одрастао и школовао се у Нишу и Гаџином Хану.

"Сремац је један од писаца који је овај град представио онако како га не би представио ни најрођенији Нишлија, у најлепшем и најаутентичнијем светлу", истиче Горан Максимовић, историчар књижевности. "Данас када читамо Сремчеву прозу ми, заправо, на прави начин реконструишемо слике живота у Нишу на крају 19. века."

Према речима Драгана Жунића, социолога културе и уметности, Бранко Миљковић је у Нишу "зачет као песник", и зато у овом граду његово име носе школа, улица, песничка манифестација и награда, песничко удружење.

У Народном музеју желе да ова поставка буде претеча Музеја књижевности у Нишу. Улаз је, до почетка маја, бесплатан.

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар