Краљевачки средњошколци на балету у Београду

Настављена је традиција сарадње Краљева са Народним позориштем у Београду, где ђаци основних и средњих школа гледају најбоље балетске и оперске представе, одигране само за њих.

Око 250 ученика и професора из Краљева, у Народном позоришту у Београду, гледало је балет "Ко то тамо пева" Вокија Костића, по сценарију Душана Ковачевића.

Учесници веселог каравана, у којем је овог пута било највише ученика краљевачке Медицинске школе, која је организовала ову посету, Уметничке школе и Гимназије, гледали су култну  балетску представу, за коју се увек тражи карта више.

"На овај начин покушавамо да младима приближимо националне установе културе", рекла је Биљана Бојанић, директорка краљевачке Медицинске школе. "Циљ нам је да негујемо њихов укус и стварамо публику која ће постати поклоник виших вредности. Морамо младе одвојити од шунда. Ми образујемо будуће здравствене раднике и стало нам је да из наше школе ђаци понесу општу културу која би могла да помогне да као друштво сви будемо здравији." 

Лепа традиција сарадње и одлазака краљевачких ђака у београдско Народно позориште на најгледаније оперске и балетске представе, наставак је сарадње ове установе културе са Краљевом, започете пре неколико година на иницијативу Александре Кљајевић, тадашње директорке Културног центра "Рибница".

Сарадња је започета док је управник Народног позоришта у Београду био Дејан Савић, који је имао велику жељу да то позориште повеже са градовима у унутрашњости Србије. Краљевчани су тада имали прилику да први пут у свом граду слушају оперу на отвореном. У јуну 2013. године, на Тргу српских ратника, прваци београдске Опере и оркестар Народног позоришта извели су најпознатије арије из Аиде, Травијате, Тоске, Трубадура.

Овог пута, избор је био балет чији је либрето урађен на музику Вокија Костића, у кореографији и режији Сташе Зуровца. Балетски ансамбл Народног позоришта створио је дело које одише мешавином заноса и ироније.

"Заиста је важно деци дати могућност избора у свету који им нуди много лоших садржаја преко медија, где им се, посебно ријалити програмима, сервира буквално све и свашта", истиче Александра Кљајевић, сада професорка музичког и грађанског васпитања, напомињући колико је сјајна могућност када школа може да омогући ђацима да неке од квалитетних програма виде уживо. "Краљевачки ђаци добијају прилику да се увере у лепоту и акустичност концертних дворана, великих сцена, да почну да гаје љубав према лепом. Осим тога, у овим установама уче се понашању које ће им током живота служити као део општег образовања. Они већ врло добро знају да се током представа не устаје, када извођаче да награде аплаузом, што одлично илуструје ниво њихове културе понашања у оваквим установама културе. Због тога и јесу радо виђени гости Народног позроишта у којем је овакве термине тешко обезбедити."

Професорка Кљајевић каже да не очекује да они одједном почну да обожавају класику, џез или рок, али сматра да је обавеза оних који образују децу да им предоче квалитет онога што у медијима данашњице можда губи битку са кичом и шундом.

Без уметности, окрутност стварности би, кажу, учинила овај свет неподношљивим. Тога, можда, постајемо свесни тек када нас уметност разоружа и задиви, али - за то треба да јој дамо прилику.  А балет "Ко то тамо пева", баш као и култни филм, јесте један од сјајних начина да докаже како на нашим просторима "живот имитира уметност далеко више него што уметност имитира живот."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи