Рибочувари штите Рибницу у време мрешћења скобаља

На обалама Рибнице у околини Краљева окупили су се грађани посвећени заштити природне средине. А како би спречили недозвољени лов у време мреста, рибочувари су даноноћно дежурали на Рибници и Лопатници.

Ове године, раније него претходних, услед виших температура и повољних услова, јата скобаља упливала су у плиће реке, како би женке положиле икру.

"Хиљаде женки полаже икру коју мужјаци затим оплоде, и након оплодње јата риба мигрирају у матичне реке, док одређени део остаје у овим деловима риболовних вода", објашњава билошкиња Оливера Алексић. "Мрест скобаља је значајан за заштиту природе, за заштиту рибљег фонда, као и за његово повећање."

"Временски услови су били идеални, тако да је мрест неометано текао и у другим притокама Ибра, Замчанској реци, Црној реци", каже Слободан Илић из рибочуварске службе "Видре". "Својим даноноћним радом осујетили смо сваки покушај рибокрађе. Ми покушавамо првенствено да подигнемо свест код људи, да они виде да природа ради своје и да уопште немају потребе да ометају тај процес који је богомдан и природа тако наредила."

Мрест скобаља је при крају. Рибе се враћају у матичне реке, али ће у мањим рекама ускоро бити више млађи.

број коментара 0 пошаљи коментар