Раст привреде Расинског округа

Привреда Расинског округа последњих месеци бележи раст, извозници веће учешће на страним тржиштима, а број незапослених је смањен. О проблемима у пословању и новим инвестицијама, у Крушевцу су данас разговарали представници Уније послодаваца, Пореске управе и Удружења књиговођа.

Захваљујући доброј сарадњи свих фактора који утичу на пословање привредника, од издавања дозвола до финалне реализације, покренута је привреда Расинског округа. Током приошле године вредност извоза надмашила је увоз за 43 милиона евра.

"Укупна спољнотрговинска размена за период јануар - децембар 2017. била је 396 милиона евра - за 11,2 одсто више него у истом периоду 2016, а за чак 52 одсто више него 2012. године", рекао јеПредраг Вучићевић, председник Привредне коморе Расинског округа.

Милош Ненезић, председник Уније послодаваца Србије, нагласио је да није најважније само изаћи на страно тржиште већ треба остварити профит:

"Треба и наћи страног партнера који ће вас заштитити на том тржишту и да брани ваше интересе. Да вас адекватно представља, не само вашће птроизводе већ и саму корпорацију да би сте и даље могли наступати на том тржишту."

Смањен је и број незапослених у Крушевцу. Тренутно је на евиденцији Националне службе запошљавања 13.600 Крушевљана, што је најмањи број у последњих 18 година.

"Ми управо покушавамо да у сарадњи са послодавцима и њиховим исказаним потребама пронађемо адекватну радну снагу", каже Предраг Марковић, директор филијале НСЗ у Крушевцу. "Све нам је теже, с обзиром на то да образовни систем није прилагођен потребама овакве привреде која се сада развија у Крушевцу и Расинском округу."

Најтраженија занимања у Расинском округу су хемијски и машински техничари, јер у Крушевцу послује неколико страних компанија из ове области, попут Хенкела, Купер тајерса и Фабрике картонске амбалаже Ди ес Смит, а недавно је почела да ради и немачка фирма Кромберг и Шуберт. Предузеће Чехословак груп, које послује у оквиру компаније Татра приватизовало је Индустрију машина и компонената "14 октобар".

број коментара 3 пошаљи коментар
(понедељак, 16. апр 2018, 17:09)
anonymous [нерегистровани]

Odg.Domaca privreda(hleb sa 7 kora)

Vase razmisljanje je kratkorocno, dugorocno gledano je propast bez domacih ulagaca i razvitka domace privrede.Zemlja se ostavlja u nasledstvo buducim generacijama a ovo je samo odlaganje situacije na xy godina Po pitanju zasto nema domacih investitora ne znam tacan razlog mozda zato sto drzava u njima nije prepoznala potencijal.

(понедељак, 16. апр 2018, 16:48)
anonymous [нерегистровани]

@Domaca privreda

a zašto nema domaćeg preduzetnistva.Pa bolje je i imati strane firme i ljudima omogućiti da zarade za koru kruha,nego čekati da se neki domaći covek opredjeljivati na preduzetnistvo.

(понедељак, 16. апр 2018, 16:35)
anonymous [нерегистровани]

Domaca privreda

Lepo je to sto stranci investiraju ali ovim se dobija samo radna snaga i trenutno povecanje budzeta. Gledano na duge staze ulaganje domacih investicija je mnogo bitnije a njih je nazalost malo ili ih skoro i nema.