Изливање сирове нафте угрозило њиве у Долинама

У атару насеља Долине, у општини Кањижа, прошлог месеца се излила сирова нафта на њиве пољопривредних произвођача. Када се то догоди, паори су незадовољни, јер не може да се поправи стање у земљишту.

Док неко сања да има бушотину нафте у својој њиви, Петер Бичкеи, власник салаша у насељу Долине код Кањиже, има проблем због тога. Због сирове нафте која се излила из бушотине размишљао је да ове године не сеје на тој површини.

Ништа није урађено, каже Бичеки: "Само су испитали земљиште. Али тај резултат још није дошао."

Када се нанесе штета, НИС је надокнади у складу са ценама на Продуктној берзи, ценовнику машинских радова Задружног савеза Војводине, текућим тржишним ценама и на основу увиђаја на лицу места.

"Сваки грађанин жели да се ови радови врше по еколошким законима, Закону о раду, и по свим републичким законима", истиче Дејан Пејак, власник суседног имања. "Да не долази до немара на радним местима од стране радника НИС предузећа, како би се овакве штете избегле."

Представници Општине Кањижа упознати су са проблемом и надају се дугорочном решењу у сарадњи са НИС-ом.

Роберт Фејстамер, председник Општине Кањижа, састаће се наредних дана са регионалним директором:

"Да попричамо и о санацији овог земљишта и о путној мрежи у општини, јер нам је путна мрежа у лошем стању, наравно у том смислу где они раде свој посао и буше своје бушотине."

У конкретном случају Петера Бичкеија, Нафтна индустрија Србије је у свом саопштењу навела да су на локалитетуи Ве 162 санирали и надокнадили штету због изливања сирове нафте средином марта и да је власник компанији то потврдио. Такође најављују додатне радове до краја априла на овој бушотини како би се минимализовао сваки потенцијални ризик.

број коментара 0 Пошаљи коментар