Метеорити - гласници свемира - у Параћину

У параћинском завичајном музеју отворена је изложба "Метеорити - гласници свемира". Изложени су оригинални фрагменти и реплике напознатијих наших и светских метеорита и на популаран начин објашњено је како настају и где се евентуално могу пронаћи.

Имати у рукама ванземаљско тело које је милионима година лутало свемиром, а затим преживело пролазак кроз атмосферу и завршило на површини земље само је по себи фасцинантно. Отуда је сваки регистровани пад метеорита за научнике и за лаике изузетан догађај.

Тренутно се у свету зна за седаманест хиљада метеорита. Чувају их као највеће благо специјализоване установе. Део је у колекцији београдског природњачког музеја, а збирка је тренутно у Параћину.

"Изложба је атрактивна, тематика је занимљива", каже Бранислав Стојановић, директор Музеја у Параћину, "већ имамо јако добру сарадњу са природњачким музејом и са Александром, са неким претходним изложбама, тако да смо то и очекивали."

Најпознатији метеорити пронађени на нашим просторима јесу Сокобањски, Јелички и Димитровградски, а о последњем постоји интересантна прича,  где је и како пронађен.

"Испрва се није знало да се ради о метеориту јер су људи  кад су га нашли мислилида је то заправо неки грађевински камен па су га користили у грађевинске сврхе", прича Александар Вуковић, геолог Природњачког музеја у Београду, "био је уграђен у део куће, чини ми се, нисам сто посто сигуран, док један геолог теренски није дошао и заиста препознао, па људи ово није грађевински камен, овде се ради о метеориту."

Посетиоци изложбе у Параћину били су у прилици да науче како да разликују метеорит од обичног стенског материјала са земље, ту је и макета једног од кратера који је оставио метеорит. И све друго објашњено је и приказано на занимљив и популаран начин, нарочито за школарце у Параћину који ће организовано посећивати изложбу. 

број коментара 0 пошаљи коментар