Васкрс у Лазарици

Српска православна црква данас празнује други дан Васкрса. Свечано је било и у Епархији крушевачкој. У порти придворне цркве старе српске престонице организована је манифестација "Васкрс у Лазарици".

Позиву крушевачке епархије, Туристичке организације и Културног центра града да учествују у прослави највећег хришћанског празника, трећу годину заредом одазвале су се и чланице Удружења сународника и пријатеља Русије "Свеславица".

Дуже од деценије активне су у Крушевцу, Врњачкој Бањи и Параћину.

"Циљ Удружења је промовисање руске културе, уметности, али и зближавање руског и српског народа", наглашава Ирина Миљковић, из Удружења "Свеславица". "Жеља је да покажемо да су наше традиције, обичаји, наши језици врло слични, да смо ми два слична, братска народа." 

Васкршње фарбање јаја део је заједничке традиције, а посластице које се само у Русији праве представљене су Крушевљанима.

"За Васкрс правимо колач који се зове кулич", објашњава Ирина Преханова Цвијовић. "Може бити разних облика и представља цркву, напредак у кући, породици у њиви. Кулич се прави од јаја и воћа, и веома је укусан, баш као и пасха коју за овај празник правимо од воћа и сира."

Већина чланица Удржења "Свеславица" из родне Русије у Крушевац, на пут дуг преко 2.000 километара повело је срце.  Лара је у браку већ две деценије. Првих десет година живела је у Москви, а последњих десет у родном граду свог супруга.

"Нисам посебно осећала неку носталгију. Језици су слични, традиције су сличне, а кућа ти је тамо где је породица", каже Лара Радуловић. "Отаџбина ми је Русија, домовина ми је Србија." 

Јелена Миљковић је са супругом живели у Москви, тамо су им се родила деца:

"Зато што смо сматрали да је овде бољи живот за децу, да су слободнија и да могу да уживају, одлучили смо да дођемо у Србију. Кренули су у школу и сада сви уживамо. Отворили смо и прву руску продавницу и веома сам задовољна како Крушевљани реагују на понуду наших традиционалних производа." 

Пријатељство са Србима у Русији утицало је и да породица Жундриков заувек напусти родни крај и због тога се не кају. Сергеју, његовој супрузи и сину, недавно се придружила и снаха Рускиња.

"Добри су људи, добра је клима, топло је, све је лепо. Добра је и вода, ваздух, све", наглашава Жундриков. "Живимо овде више од три године и живећемо још дуго, дуго ја мислим."

На радост најмлађих Крушевљана, васкршње дарове с љубављу припремљене руски пријатељи поделили су  у порти цркве Лазарице и на Дечјем одељењу крушевачке болнице.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво