Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини

Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини једина је специјализована установа на Балкану која промовише самоуке сликаре и вајаре. Ових дана музеј је обележио 58. рођендан.

Између изложених слика које су прославиле наивну уметност у земљи и свету, на Дан музеја сликају деца али и уметници са деценијским стажом.

"Са Музејом сам ето свих педесет година и мало више", истиче Деса Петров Морар, "још мало сви ће бити млађи од мога стажа, а по годинама нећу ни да причам. Сад сликам једну вршалицу, ја и радим те старе мотиве."

Музеј наивне и маргиналне уметности основан је 1960. године као Галерија самоуких ликовних уметника. Данас има међународну збирку од 3.500 уметничких дела и богату издавачку делатност.

"Стварно нам много помажу кад имамо изложбе и овде и у иностранству", каже Јошкин Шиљан, "издају добре каталоге, имају препознатљив стил."

Поред репрезентативне сталне поставке која обухвата најзначајнија дела из збирке Музеја, организују се изложбе и у другим градовима Србије и иностранству. У галерији Ал сен Пјер у Паризу актуелна је изложба "Турбуленције на Балкану", а у Кући краља Петра Првог у Београду "Самоуки визионари Србије".

"Ми се добро припремамо за једну дивну изложбу која ће се организовати у Прагу где ће троје уметника, један из Србије Јошкин Шиљан, један из Бугарске Росен Рашев, и уметница из Чешке Марсела Вихрова изложити своје радове", најавила је Нина Крстић, директорка Музеја наиве и маргиналне уметности.

Некадашња вила Ристића из 1929. године, у којој је данас Музеј, наредне године биће реконструисана. Једна од најлепших зграда у Јагодини добиће и више простора за излагање дела која су сада у депоима, али и за радионице.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи