Јапанци уче од ђака у Панчеву

Шесторо студената и двоје професора из јапанског националног колеџа Кисаразу боравили су у средњој Машинској школи у Панчеву. Са српским ђацима радили су на оснаживању тимског рада, а за два дана су заједничким радом успели да конструишу и једног робота.

Када се споје јапанска прецизност и ефиканост са нашом упорношћу и жељом за стицањем нових знања врло брзо у радионици настају нове ствари.

Тако су панчевачки ђаци и јапански студенти заједничким радом у рекордном року направили роботску руку која представља сложен мехатронски систем за разврставање метала од неметала:

Мотоки Кимура,студент на колеџу Кисараз, импресиониран је да су овде сви веома љубазни и пријатни.

"Ђаци су паметни и технички веома образовани, а одушевило ме и то што су одлични у практичној примени знања," наводи Кимура.

Његов колега Рионе Хамада објашњава:

"Ми у Јапану више учимо теорију и зато нам се овде свиђа, јер заједно са српским ђацима правимо нешто ново."

У машинској школи добро су опремљени за практични рад, а од јапанских студената имају шта да науче:

"Ми бисмо волели да сазнамо од њих како раде роботику, јер ту су заиста много напреднији од нас, а они желе да савладају 3Д пројектовање у нашем програму „Солид воркс," каже Миливоје Угарковић, ученик Машнске школе.

У Машинској школи се негује концепт учења заснован на конкретним инжењерским задацима, а сарадња са студентима и професорима из Јапана унапредиће још више њихов рад.

Владимир Божичковић, професор у Машинској школи нада се изради заједничких пројеката: "Они нам могу много помоћи по питању електронике и програмирања, а баве се и вештачком интелигенцијом. Приказали су нам неке своје пројекте који изгледају веома импозантно и постоји много простора за сарадњу."

"Битно је да ми кроз наш рад примењујемо модел који смо развили, а у питању је дуално образовање где кроз пројектни модел теоријска и практична знања наши ђаци усвајају у школи, " каже Милорад Илић, директор Машинске школе.

Панчевачки средњошколци добили су позив да посете колеџ у Јапану и док не организују узвратну посету одржаваће он-лајн сарадњу са својим новим пријатељима.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи