Лесковчани традиционално славе Младенце

Данас су младенци, празник који српска православна црква слави у знак сећања на 40 светих мученика Севастијских. У Лесковцу младе домаћице обавезно месе младенчиће.

Сви парови који су у протеклих годину дана склопили брак прослављају овај празник са родбином и пријатељима уз богату трпезу.

"Младенчићи се месе од мало брашна,мало соли,шећера и уља. Када се они замесе и надођу,испечемо их. Након печења премажемо их мало медом," објашњава Ана Симић Петровић, из Лесковца.

Да им заједнички живот буде дуг, срећан и сладак.

Симболично на послужавнику 40 младенчића толико се младих севастијских војника жртвовало због љубави према Христу.

А љубав и размевање су најважнији кажу Ана и Дејан који су у брачне воде запловили пре шест месеци.

Са радошћу дочекују госте. Ово им је посебан дан.

"Мислим да су у браку врло важни разумевање, поштовање,да делимо послове заједно,"каже Ана Симић Петровић.

У Лесковцу зна се, гости се не позивају већ сви они који су били на свадби обавезно долазе на младенце и то док сунце не зађе.

Доносе поклоне како би им помогли да се скуће.

Некада су у седмици када се падају младенци лесковачке свекрве представљале своје снаје друштву и тако их уводиле у заједницу удатих жена.

Слађана Рајковић,етнолог-музејски саветник објашњава:

"Један од таквих обичаја јесте значи и у централној Србији али је везан и за Лесковац и лесковачки крај да све оно што имамо у дворишту скупимо, запалимо ватру да би отерало све оно што је зло било."

За напредак, здравље, потомство. Свеће са црквеног венчања млади брачни парови пале на данашњи празник који симболизује љубав и пожртвованост.

"Љубав и жртва су међусобно повезане и у хришћанству не могу никако да се искључе. Ако гледамо историјски то су 40 мученика који су страдали узалеђеном језеру. Још су имали искушење, један од римских официра поставио им је топло купатило како би их намамио дакле да се одрекну Христа," наводи свештеник Мирослав Јовановић.

Богата трпеза и лепа атмосфера у 650 домова, толико је бракова склопљено између два марта у Лесковцу, где се традиција и обичаји брижно чувају. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво