У Крушевцу исправна вода за пиће, али акумулација незаштићена

На светски дан вода из Крушевца подсећају да, иако су решили проблем водоснабдеваља, акумулација није у потпуности заштићена. Очекују да језеро Ћелије добије статус заштићеног природног добара.

Светски дан вода обележава се широм света како би се подигла свест о значају и очувању вода и подсетило на недостатак воде за пиће у многим крајевима света.

Поражавајућа је чињеница да више од 2 милиона тона отпада људи дневно баце у потоке, реке и друге водотокове.

Крушевац је један од градова који је пре 4 деценије решио проблем водоснабдевања, али још увек у потпуности није заштитио саму акумулацију .

Моравска вода коју су Крушевљани пили до осамдесетих година прошлог века била је лошег квалитета и пуна фенола.

Решење је пронађено у снабдевању са акумулације Ћелије. Изграђена је савремена фабрика за прераду воде.

"Ми смо смо имали квалитетну воду током целог овог периода до данашњих дана. У међувремену смо 2010. кренули у реконструкцију и проширење капацитета и обезбедили смо количине воде за дугорочно снабдевање како Крушевца тако пректично целог региона," каже Љубомир Бановић, извршни директор ЈКП "Водовод".

Саму акумулацију чији век треба продужити највише угрожавају Блаташница и Расина.

Реч је о рекама које се директно уливају у језеро и које су загађене отпадним водама.

Оливера Дреновац, помоћница градоначелнице за екологију наводи:

"Ми смо у току прошле године се активно укључили у подршку локалним самоуправама Брус и Блаце које су кроз ИПАРД фондове добили средства за пречишћавање отпадних вода у својим местима. Поред стручне подршке 2015 . смо се обавезали да ћемо учествовати и у финасирању рада тих постројења како би она била одржива. "

Владимир Милосављевић , директор ЈКП " Водовод" додаје:

"Поред притока највећи загађивачи су људи који својим деловањем, да ли је то само купање, пецање или боравак на језеру утичу на екологију самог језера. Наравно сва та дешавања утичу на његово загадјење и отежавају каснију саму прераду воде да би се довела до стања воде за пиће."

На иницијативу Града Завод за заштиту природе радиће ревизију постојећег пројекта  како би језеро Ћелије  већ наредне године добило статус  заштићеног природног добара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи