Ражањ: Помоћ старачким домаћинствима

Претежно старачка и самачка домаћинства, слика су готово сваког од 22 ражањска села. Старима и болеснима којима нема ко да помогне, обезбеђена је помоћ геронтодомаћица преко пројекта који финансира Европска Унија.

Бака Дана из Ражња има 93 године и живи сама, пошто су јој деца одавно отишла. Али, готово свакодневно је обилази Драгица, геронтодомаћица - па ни помоћ око кућних послова, нити брига о њеном здрављу, као ни дружење и лепа реч не изостају.

"Не бих могла сама, то су године, реума, болесно срце. Она ми је све и сва. Не знам шта бих", каже Даница.

"Најбитније је да сам ја позтивна, да нисам негативна, јер корисник је сам, треба му смех, И понешто да се уради, скува, усиса", каже Драгица Јовановић, геронтодомаћица.

У Ражњу помоћ геронтодомаћица користи 74оро старих и болесних. Свако са различитим потребама.

"Радимо процену сваког корисника и његових потреба и зависно од потреба ускладјујемо и планирамо услугу - како, колико времена ће проводити код њих и колико често ће долазити неговатељица", објашњава Самир Стевић из Центра за социјални рад Ражањ.

За помоћ старима и болеснима који живе сами ангажовано је 12 геронтодомаћица.

"Пуно ми значи, јер дуго сам била на бироу, мала је општина, нема посла. Пуно значи", каже Мирна Марковић, геронтодомаћица.

"Она донесе дрва, пита шта треба, скува кафу, опере судје, спреми, постави", објашњава Бисара Радисављевић, из Послона.

Ова услуга за сада се спроводи кроз пројекат.

"Општина Ражањ ће након завршетка пројекта који траје до 2019. године наставити са његовом реализацијом. И ове године издвојено је пет милиона динара и свакако ће се наћи средства", каже Добрица Стојковић, председник Општине Ражањ.

Очекује се да ће ову помоћ добити и већи број корисника, јер у општини готово 40 од сто

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво