Књига о крагујевачком октобру

У Спомен - парку „Крагујевачки октобар" представљена је књига Лепеза смрти - аутора Виктора Бејатовића. Аутор и издавач Спомен парк желели су да осим неговања сећања на жртве, научним методама истраже погром у Шумарицама.

Виктор Бејатовић у књизи "Лепеза смрти" трага за истином, као научник, историчар, антрополог нити повећава нити смањује број страдалих, већ тежи да идентификује све жртве и место на коме почивају. Умрежавање методологија које користи у судској пракси масовних злочина дају добре резултате.

"Он је у првом месту подразумевао антрополошку процену ових процена које имамо и оно што је најбоље што се те процене поклапају са војно судским документима који су у ствари документи обједињених оптужница немачким официрима после рата" каже Виктор Бејановић, аутор књиге..

У отужници против пуковника Аделберта Лончара и гестаповца Рудолфа Берга наводи се да је стрељано 2624 идентификованих и неколико стотина неидентификованих жртава. Виктор Бејатовић утврђује 3.100 страдалих и указује на недостајуће гробнице.

Према Бејановићевим речима, ту су спискови преживелих талаца, осталих талаца са адресама у самом граду Крагујевцу који су још могли да дају добре податке после рата и о проценама страдалих и у сведочењима дакле одна и спискови неких чланова батаљона 90 чланова који су учествовали у стрељању ту и фоксдојчера.

Издавач књиге "Лепеза смрти" је спомен парк крагујевачки октобар.

 "Истраживачки рад је да кажем саставни део и нама обавеза да додјемо до те коначне истине колико је то могуће овакве историјксе теме су наравно најтеже да се стави тачка на њих да се заврше, тако да истраживање као што је викторово умногоме доприносе не само чињеницама које откривају него питањима која поставе", каже Маријана Станковић, в д директора Спомен парка "Крагујевачки октобар".

У крагујевачким Шумарицама је 30 гробница, ту почивају градјани, гимназијалци стрељани октобра 41 године у знак одмазде за страдале немачке војнике.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи