Безбедност туриста на Тари

Процењује се да Тару годишње посети готово 200.000 гостију, а сваке године се бар два пута трага за туристима који су се изгубили током обиласка планине, иако им је на располагању 300 километара обележених пешачких стаза. Све више страних туриста у бајинобаштанском крају, изазов је и за госте и за домаћине.

"Желим да нађем медведа, да посматрам медведе", каже туриста из Кине.

Туристи без водича, непријављени, жељни изазова ван пешачких стаза, најчешће ризикују да се изгубе, повреде, или заноће у планини. И то се дешава, упркос упозорењима чувара, у Националном парку који се простире на готово 25.000 хектара.

Ранко Милановић, из Националног парка Тара каже: "Углавном су то опет биле ситуације да људи уђу у неке од кањона без опреме, без водича, и било је различитих ситуација када су морали да реагују и наши чувари природе уз асистенцију ватрогасаца и спасилачких екипа".

Са педесет јединки, Тара је најбројније станиште мрких медведа у Србији, што је додатни разлог за опрез.

"Треба се придржавати упутстава да нека места не треба посећивати без пратње водича, где су хранилишта за медведе", каже Зоран Милутиновић, чувар заштићеног подручја Националног парка Тара, и додаје: "На такозваним медвеђим стазама, односно, то су нека места у шуми где се најчешће крећу медведи и крупна дивљач".

У последњих шест година, број туриста се у бајинобаштанском крају повећао за 70 одсто. Странци су најчешће из Енглеске, Немачке, Белгије, Јапана, Кине.

Дејан Млађеновић, директор Спортско информативног центра Бајина Башта наводи да је проблем у томе што често долазе самоиницијативно: "Немају адекватне људе који би их водили, значи - седне таксиста, прочита нешто и исприча им оне паушалне ствари, тако да ми апелујемо да се прво обрате у Туристичко-информативни центар".

"Прво и основно, морамо имати на енглеском, испод, знакове да се они не би изгубили, јер њима ћирилица заиста ништа не значи", каже Јелена Вукашиновић Миловановић, лиценцирани туристички водич. Она још истиче да је неопходно више туристичких радника, нарочито оних који говоре енглески течно, да не би дошло до забуне да туристи оду негде у погрешном смеру.

Неодољива Дрина, у свом кањону, за неприпремљене туристе крије највеће ризике, планина над њом, пријатељ је док се поштује и док се не залази у непознато. И да би се у њима заиста уживало, правило је - да се правила морају поштовати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи