Субвенције за пољопривреднике

За субвенције у пољопривреди, за ову годину, обезбеђено је око 5 милијарди динара више него прошле. Ове седмице почеће исплата 4.000 динара по хектару обрадиве површине. Шабачки ратари се надају да субвенције неће каснити и да ће им држава помоћи и у набавци дизела, на који троше највише новца.

Без субвениција, пољопривредна производња била би незамислива, каже Славољуб Максимовић из Штитара, који обрађује 15 хектара земље, и на газдиниству гаји стоку и додаје: „Много ми значе субвенције, користим их на уматичена краве, на тов јунади. Скоро сам остварио право на машине, конкурисао сам на конкурсу до 40 година, остварио сам право за куповину сетвоспремача 75% средстава".

Новом уредбом, држава не помаже пољопривреднике у набавци минералног ђубрива, али су зато субвенције за хектар обрадиве површине повећане са две, на четири хиљаде динара.

Славољуб Максимовић каже да све што дају пре сетве, што се тиче пара, много значи, јер село је буквално већ истрошено.

Субвенције су добродошле, али је проблем што касне, наводи Драгољуб Терзић из Штитара који се припрема за пролећну сетву и додаје: „Касни нам четврти квартал за млеко, нисмо добили ни за бикове, товну јунад, па ни за свиње, то исто имамо предато, тако да, у мају што смо предавали, нисмо ништа добили".

Мање папирлогије, а више новца, жеља је пољопривредника. У Мачви, газдинства највише користе субвенције за тов свиња и јунади.

 

"Веома су значајне те субвенције, због тога што у неким ситуацијама, цена нажалост често варира, а та субвенција буде та нека зарада која остане произвођачу", каже Зоран Козлина из ПССС Шабац.

Бонови за дизел, и смањење акциза, знатно би појефтинили и олакшали производњу.

"Радимо на томе са министарством финансија, радимо са свим асоцијацијама пољопривредника, из једног простог разлога, ово је комплексно питање, морамо да раздвојимо пољоприведнике, оне који се стварно баве пољоприведном производњом, од оних који су уписани у регистар пољопривредних газдинстава и који суштински се не баве тим послом. Не смемо да дозволимо да додје до било каквих злоупотреба, ако направимо систем да он буде потпуно поуздан. Нама је то циљ, радимо на томе, није то лак посао", каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Новом уредбом министарства пољопривреде, између осталог, више новца биће издвојено за неуматичене краве. Субвенција је са пет, повећана на десет хиљада динара.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи