Како дишу Ваљевци

Положај Ваљева, које је са три стране окружено брдима, фирме и установе које нису прикључене на градски топловод и стамбена насеља са многобројним индивидуалним ложиштима, то су разлози због којих током грејне сезоне Ваљевци удишу ваздух треће категорије.

ПМ 10 честице, микрочестице које лако продиру у дисајне органе и негативно утичу на здравље у Ваљеву Завод за јавно здравље мери годину дана. Забрињава податак да је између 150 и 170 дана годишње њихова концентрација у ваздуху вишеструко увећана.

-3/4 последња месеца загађење је огромно, прозоре не отварамо поподне, тако да преко дана и некако кад падне снег.-Пошто сам ја бивши спортиста, ја то и не примећујем, онако искрено да Вам кажем, мада од људи чујем да осете појединци.

-Поподне не излазим, јер сви почињу да ложе кад дођу са посла и кад погледам како се диме сви оџаци, ја не излазим, кажу Ваљевци.

У Новом Насељу и Петом пуку сваког месеца током грејне сезоне концентрација чађи је по неколико дана и до пет пута изнад дозвољених граница. Извештаји о квалитету ваздуха у Ваљеву већ петнаесту годину Завод за јавно здравље редовно шаље надлежним градским и републичким институцијама.

"Долазимо до тога да само подносимо те извештаје. Све остало што је и на органима управе у граду и на осталим субјектима да нешто предузму по питању аерозагађења, ја нисам приметила да је неки помак направљен, каже Биљана Младеновић, дипл. физикохемичар Завода за јавно здравље Ваљево.

Док се сви велики загађивачи не прикључе на топлану, а она пак уместо нискосумпорног мазута не одабере биомасу као енергент, Ваљевци неће удисати квалитетнији ваздух у зимским месецима. Још теже решив проблем су бројна индивидуална ложишта. Једини озбиљни филтери су западни и северозападни ветар који каткад одувају смог и чађ.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара