Село Дујке добија нову школу

Четворогодишња школа "Јован Јовановић Змај" у Дујкама, забитом селу на сјеничко-пештерској висоравни, изгорела је у пожару 2013. године. Село ће, захваљујући напорима мештана, донацијама пештерске дијаспоре из Немачке и Канаде и средствима локалне самоуправе, након пет година добити нову школу.

Новој школи, која ниче на згаришту старе, највише се радују ђаци, који наставу похађају у изнајмљеној трошној брвнари.

Желећи да својој деци и генерацијама које стасавају омогуће макар прва четири разреда основног образовања у свом месту мештани нису штедели ни труд ни новац.

"Ја бих желео да се захвалим свима који су прикупили новац за ову школу. То су наши људи који раде у иниостранству, неко је из Сјенице дао, да их не бих набрајао једног по једног. Желим да се захвалим локалној самоуправи која нам је изасла у сусрет", рекао је Нусрет Чоловић из села Дујке.

Ми смо сви мештани нас 15 људи 20 учествовали у раду без икакве надокнаде.

За два месеца завршени су грађевински радови.

"Кад мештани учесвују у било ком инвестиционом пројекту општина врло радо узме учешће и заврши тај пројекат. Овде се ради о сколи око 200 квадрата и инвестициона вредност је 15 милиона динара", каже Хазбо Мујовић, председник општине Сјеница.

Школа ће, како се надају, зауставити и неповољне миграције становништва из овог краја.

"Овде је имало некада 60-70 домаћинстава, сваки домаћин је имао од 50 па до 100 оваца и 10-20 говеди, сад због лоших услова нема 10 до 15 домаћинстава", каже донатор Шефчет Чоловић.

Како је планирано, школа би требало да буде завршена почетком маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво