Повртари у лесковачком крају очекују добар род кромпира

Повртари у лесковачком крају у ово доба године забринуто прате времeнску прогнозу јер од температуре кажу зависи род поврћа у пластеницима. У Доњем Стопању за разлику од других села у пластеницима саде и кромпир.

Ускоро ће берба, род кромпира ће, како се процењује, бити задовољавајући, јер мраз није нанео већу штету биљци иако је температура у фебруару била и минус 18 степени.

"Ја сам покушавао све то да заштитим, доста сам и заштитио а губитак ће бити неких 10 до 15 одсто, али ипак – шта је ту је, могло је и много више да се смрзне", каже Томислав Савић прозвођач кромпира из села Доње Стопање.

Томислав је кромпир у свом пластенику штитио само дуплом фолијом, а Станко Стевановић је пластеник догревао агрегатом. После кромпира засадиће красатавац, а затим паприку.

"Надам се да ће бити добри приноси. Прошле године имали смо 300 килограма по ару и надам се да ће и ове године бити тако. Електрификација је спас за нас и наше село", наводи повртар Станко Стевановић из истог села.

Пољопривредници из Доњег Стопања у сталном су контакту са саветодавцима из Пољопривредне саветодавне стручне службе.

Надају се да ће и атар њиховог села у најскорије време бити обухваћен електрификацијом што ће им умногоме олакшати посао, а свакако допринети и бољем роду повртарских култура.

"Сама уштеда електрификације која се оствари преко замена дизел и бензинских мотора електромоторима креће се негде између 3.000 до 5.000 евра на годишњем нивоу", објашњава Далибор Цветановић, директор ПССС Лесковац.

Град Лесковац ће наставити програм електрификације поља, а министарство пољопривреде за ову намену издвојило је 100 милиона динара.

У протекле три године електрификацијом је обухваћена површина од 200 хектара у власништву 220 домаћинстава у атару пет села.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи