Тибетански мастиф у рудничко-таковском крају као код куће

Када је пре седам година кинески богаташ платио милион и по евра за тибетанског мастифа по имену Биг Сплеш, популарност једне од најстаријих раса паса на свету постала је планетарна. Ова раса постала је ствар престижа, а Горњи Милановац ставила у фокус интересовања многих богаташа, па неће изненадити уколико по таквог ВИП путника пошаљу и приватни авион.

Пре петнаест месеци рудничко-таковски крај добио је необичне житеље. Из Кине су стигли тибетански мастифи, који су се брзо адаптирали на живот у тој средини. Иако изгледа симпатично, као меда, реч је о истинском псу чувару.

На Тибету је један пас довољан да сачува цело село од дивљих звери, чак и од јагуара, објашњава Војин Ракетић из Горњег Милановца:

"Кажу да су ови пси реинкарнација  тибетанских свештеника."

Тибетански мастифи приближили су свету и Горњи Милановац. Због повољније цене, много је заинтесеованих страних купаца. Војин каже да су га поједини питали о близини аеродрома на који би, уколико постигну договор, послали приватни авион.

Пси из Србије, у свим расама паса, како истиче Ракетић, широм света постижу добре резултате:

"Средњоазијски овчар, доберман, немачки овчар - стварно имамо много добре псе и у самом врху светске кинологије."

За разлику од тибетанског мастифа, за које се неко одлучи да издвоји хиљаде, десетине или милионе евра, средњоазијски овчари нису толико скупи, али су по темпераменту слични и веома одани домаћинству.

"Кад год немам где да одем, немам шта да радим, одем са њим. Опушта ме доста и доста времена проводимо заједно", каже Ивана Јаковљевић - из Ваљева. "И свакако ово је наш први пас, први љубимац ког водимо на изложбе и са којим толико радимо. Лак је, друштвен је јако. Код нас је члан породице и служи нам ту и као чувар."

Многи се непромишљено одлуче да купе штене које подсећа на меду, зато Војин увек остаје у контакту са власницима, како псе које је одгајио не би задесила судбина бројних напуштених кућних љубимаца. Он подсећа да свака раса, без обзира на популарност или цену, заслужује љубав и то је оно што, уз верност, сваки пас уме вишеструко да узврати.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи