Ђорђу Нешићу додељена овогодишња Дисова награда

Дисова награда за 2018. годину додељена је Ђорђу Нешићу, једном од најбољих савремених српских песника. До сада је објавио осам књига и добио висока књижевна признања, међу којима су и Бранкова награда, Плакета Сарајевских вечери поезије, Награда "Лаза Костић“, Жичка хрисовуља, Змајева награда.

Жири за доделу Дисове награде - проф. др Радивоје Микић (председник жирија), Никола Вујчић и др Јана Алексић одлучио је да се овогодишње признање додели песнику Ђорђу Нешићу.

Прва књига Ђорђа Нешића „Црв сумње у јабуци раздора" објављена је 1985. године. До данас је објавио осам књига песама и ушао у ред најбољих савремених српских песника. 

Иако је у првим књигама био близак неоавангардном песничком изразу, Нешић је 1995. године направио поетички заокрет, окренувши се традиционалним песничким облицима и тематици која је најподеснија да изрази једну апартну и егзистенцијалну и колективну позицију, наводи се у саопштењу жирија.

Живећи у специфичним околностима и ослањајући се на српску књижевност од барока до данас, Ђорђе Нешић је постао песник који у правом смислу речи изражава све димензије националне судбине.

Његово место у савременој српској књижевности је, по мишљењу жирија Дисове награде, утолико особено што је он можда једини успео да у песничкој форми изрази основне друштвено-историјске околности у којима се нашао српски народ изван своје матичне државе.

Ђорђе Нешић (Бијело Брдо, 1957) дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Члан је Одбора САНУ за динамику климатског система Земље и дело Милутина Миланковића. Живи у Бијелом Брду и Сомбору. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи