Златибор – ко су гости ван сезонe

Током зимске туристичке сезоне, на Златибору се тражио лежај више. И сада, док се смењују снег, киша и сунце, ова планина има своје госте.

Биланси показују повећање броја ноћења за два посто у односу на прошлу, рекордну годину и за једанаест посто више иностраних туриста

Први каћуни на Златибору, најављују пролеће. А то време између зиме и лета, између зимске и летње туристичке сезоне, има своје дражи.

За неке је то јединствени дах ове ваздушне бање. Другима је изазов њена ризница природе и баштине. Надахнуће, на прагу пролећа, проналазе и уметници.

"Златибор је за мене увек један нови доживљај, дакле, нешто што оплемењује емоцију, што оплемењује дух", каже академска сликарка Даница Баста.

"Овде је лепа зима, лепо је и лето и пролеће, човек се опусти овде, заборави на оне свакодневне бриге које сви ми имамо, и прија", наводи Љубисав Милуновић, академски сликар.

Уметничка колонија "Вукадиновић" окупила је  овога марта, 21 уметника из региона, Русије и Белорусије, чија дела овде добијају нову, златиборску ауру.

Јачи сазив руских сликара се још није појавио ван граница државе – ту се налази пет заслужних уметника Русије, пет чланова руске Академије уметности, професори на пестижним факултетима, објашњава Ђорђе Вукадиновић, оснивач колоније.

"Овде живе наша браћа Срби и то осећање да си дошао код пријатеља, као у своју кућу је важно и за уметнике", каже Валериј Ржовски, члан Руске академије уметности

На Златибору и ових дана борави до 10.000 гостију, а Златиборци се труде да, уз конгресни, спортски и рекреативни туризам, разноликом понудом, вансезону што више скрате.

"Заиста, сви локалитети раде, отворени су по цео дан, очекују туристе, почев од Стопића пећине до музеја Старо село Сирогојно, Дино парк, Авантура парк... спремно очекују туристе", истиче Владимир Живановић, директор ТО Златибор.

Туристи ће, и до лета, уживати на Златибору, домаћини ће градити и уређивати, а слике Златибором надахнуте, отпутоваће у домовине уметника, да и тамо причају о лепоти ове српске планине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи