Мапирање екосистема на Тари

На Тари је у току Тренинг за мапирање, процену и вредновање услуга екосистема, који се реализује у склопу пројекта „Еко карст". Пројекат обухвата 7 заштићених подручја у 7 различитих земаља која имају донекле сличне карактеристике, проблеме и изазове.

Идеја је да се израдом методологије мапирања и процене стања биолошке разноврсности крашких екосистема, заједно за локалним становништвом дође до листе могућих услуга екосистема.

Како пронаћи равнотежу између очувања и заштите природе и њеног одрживог  коришћења главни је изазов за представнике Националних паркова из Аустрије, Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије, окупљених око пројекта „Еко карст".

"Имамо пример из Македоније, где малим фармерима који производе органску храну, компаније нуде помоћ, односно услуге пласирања на тржиште и повезује их са купцима у урбаним срединама," објашњава Андреа Пеифер из Глобалног фонд за природу из Немачка.

Први корак на том путу је мапирање, процена и вредновање услуга  екосистема.

Бела Куслитс, који ради у Центру за еколошка истраживања Мађарске академије наука најављује да ће направити неколико разнобојних мапа:

"Једне ће бити за сам екосистем, једне за економске вредности тих одабраних екосистема да би се на крају успоставила одговарајућа равнотежа између коришћења и одрживог развоја крашких подручја."

"На крају, свако од заштићених подручја ће имати свој акциони план на основу којих ће да дјелују и сви партнери на Еко карст пројекту ће креирати заједничку стратегију која ће бити конкретно усмерена на крашка заштићена подручја," каже Надира Бербић из Босне и Херцеговине.

Корист од пројекта, по његовом завршетку у јуну, имаће и управљачи Националних паркова и локално становништво које баш зато што је са заштићеног подручја треба да добије вишу цену својих производа.

Марија Јосиповић из Националног парка Тара објашњава:

"Национални парк Тара ће добити кроз резултате овог пројекта бољу подлогу за управљање подручјем, боље препознавање неких подручја која могу да пруже више услуга у будућности, а које су у складу са природом, такође очекујемо и да ће локално становништво можда више да вреднује, пошто ћемо економски валоризовати екосистеме у Националном парку."

На Тари размишљају и да  награде мештане Националног парка чије предузетничке идеје доприносе и заштити природе, и развоју подручја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво