Вековници и Бескрвни у галерији врањског Народног музеја

За авантуристички стрип серијал "Вековници", после деценије постојања, аутор Марко Стојановић припремио је и изложбу. У галерији Народног музеја у Врању изложена су издања и насловне стране стрипова и одржани занимљиви разговори.

Случајни партнери - бесмртни Марко Краљевић и мистериозни кинески вампир Чен, на страницама "Вековника" срећу се са митолошким бићима, историјским личностима, књижевним ликовима. То чини њихове авантуре још занимљивијим.

Према речима аутора Марка Стојановића, "Вековници" су стрип серијал који се бави нашом националном историјом и баштином, али и инкорпорира у себе митологије - нордијску, грчку, оријенталну.

За десет година, објављено је исто толико албума стрип серијала "Вековници" и два подсеријала "Бескрвни".

Марко Стојановић је сарађивао са више од две стотине цртача и илустратора из Србије и околних земаља. Поставка је први пут представљена у нашој земљи.

"Ово је прва изложба те врсте у нашој галерији за 24 године", наглашава кустоскиња Мирјана Јовановић, "тако да је и то необично."

Стрипови из серијала "Вековници" и "Бескрвни" награђени су на Међународним салонима стрипа у Београду и Велесу. Представљени су и у Русији, Бугарској, Црној Гори, Босни и Херцеговини.

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар