У ваљевском Новом насељу градиће се станови за избеглице

У Ваљеву, граду који учествује у Регионалном програму стамбеног збрињавања избеглица, пре четрнаест година додељени су им први станови и укинут је колективни центар.

Последња зграда са 42 стана за избеглице и социјално угрожене у Ваљеву усељена је у октобру 2009. године. Небојша Јонлија са породицом је међу корисницима станова који закуп плаћају по повлашћеној цени.

У једну од гарсоњера смештени су и његови родитељи Босиљка и Милован Јонлија, избегли из Сарајева.

"Променио сам четири приватна стана и сви су били скупљи него овај", каже Јомлија. "Е, сад је ту проблематично што се сад појавио неки нови документ у којем пише да је 0,5 евра, требало би да буде ово социјално становање, а ми плаћамо 1,2 евра по квадрату."

Породице са болесним и старим члановима имаће право приоритета у расподели нових 20 станова за избеглице у Ваљеву.

Град је одабрао локацију и обезбедиће инфраструктуру у Новом насељу. Ту су 2004. изграђене прве зграде за избегле и социјално угрожене, потом и за ратне војне инвалиде 2008. године.

"Ми смо веома близу формирања предлога листе корисника. Нама се на конкурс јавило негде око 36 породица, од тих 36 породица биће подељено 20 станова. Један одређени број не испуњава услове предвиђене правилником", рекао је Саша Исидоровић, повереник за избеглице Града Ваљева. "Сви они који мисле да су на неки начин оштећени, моћи ће да Градском већу уложе жалбу."

Осим за станове, избегли и прогнани у Ваљеву могли су да конкуришу и за 18 пакета грађевинског материјала у вредности девет и по хиљада евра. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво