У ваљевском Новом насељу градиће се станови за избеглице

У Ваљеву, граду који учествује у Регионалном програму стамбеног збрињавања избеглица, пре четрнаест година додељени су им први станови и укинут је колективни центар.

Последња зграда са 42 стана за избеглице и социјално угрожене у Ваљеву усељена је у октобру 2009. године. Небојша Јонлија са породицом је међу корисницима станова који закуп плаћају по повлашћеној цени.

У једну од гарсоњера смештени су и његови родитељи Босиљка и Милован Јонлија, избегли из Сарајева.

"Променио сам четири приватна стана и сви су били скупљи него овај", каже Јомлија. "Е, сад је ту проблематично што се сад појавио неки нови документ у којем пише да је 0,5 евра, требало би да буде ово социјално становање, а ми плаћамо 1,2 евра по квадрату."

Породице са болесним и старим члановима имаће право приоритета у расподели нових 20 станова за избеглице у Ваљеву.

Град је одабрао локацију и обезбедиће инфраструктуру у Новом насељу. Ту су 2004. изграђене прве зграде за избегле и социјално угрожене, потом и за ратне војне инвалиде 2008. године.

"Ми смо веома близу формирања предлога листе корисника. Нама се на конкурс јавило негде око 36 породица, од тих 36 породица биће подељено 20 станова. Један одређени број не испуњава услове предвиђене правилником", рекао је Саша Исидоровић, повереник за избеглице Града Ваљева. "Сви они који мисле да су на неки начин оштећени, моћи ће да Градском већу уложе жалбу."

Осим за станове, избегли и прогнани у Ваљеву могли су да конкуришу и за 18 пакета грађевинског материјала у вредности девет и по хиљада евра. 

број коментара 0 пошаљи коментар