Рудно: Све више туриста у сеоским домаћинствима

Рудно, село на осамдесетак километара од Краљева, у резервату биосфере Голија, између средњовековних манастира Студенице и Градца, пружа одличне услове за развој туризма којим се бави све више домаћинстава. Уз природне потенцијале и културно-историјско наслеђе, госте из земље и света привлачи и здрава органска храна.

Драгица и Раско Милошевић са породицом Шеклер први су почели да примају госте у свом домаћинству на Рудну и у протеклој деценији угостили су на хиљаде гостију из земље и света, чак и из Америке и Африке.

"Наше домаћинство је претпрошле године добило 500.000, прошле године 600.000 динара", истиче Раско Милошевић. "Мислим да је то, са разлогом, увидео Град и пласирао та средства на ову прелепу висораван."

Помоћ Града Краљева допринела је проширењу смештајних капацитета у одмаралишту "Селена" познатом по здравој храни - на јеловнику су гибанице, сир, кајмак, домаћи хлеб, млеко, јогурт, месо.

Осим у здравој храни гости овде уживају у чистом ваздуху и шетњи пространствима нетакнуте природе, као и у љубазности домаћина који за сваког госта обезбеде попонеки поклон за успомену.

Адријана Бентос из Земуна је ту други пут: "Зато што нам се свидело први пут кад смо били. Свиђа ми се храна, смештај, ваздух, све."

И домаћинство Милијане Шеклер препуно је награда и признања пре свега за надалеко чувену кухињу здраве хране:

"Желим да улепшамо цело село, да живи, да сви направе посебне кућице за госте, да то стварно буде како треба."

По угледу на породице Милошевић и Шеклер све је више домаћинстава која се баве сеоским туризмом. Било би их и више да је пут Студеница - Рудно - Бзовик бољи.

Раско Милошевић каже да то не могу решити без помоћи локалне самоуправе и државе.

Побољшање путне инфраструктуре је приоритет мештана Рудна. Тиме би се обезбедила боља посета гостију и бржи економски развој целог подголијског краја.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво