Закаснела лицитација државне земље угрозиће сетву?

После неколико одлагања, у Зрењанину је коначно почела лицитација државне земље. Право да учествују у надметању имају физичка и правна лица која су уписана у регистар пољопривредних газдинстава и имају активан статус најмање три године.

Тома Бачић, пољопривредник из Лукићева, један је од оних који су лицитирали за закуп земљишта, и парцелу за коју је конкурисао добио је по почетној цени.

"Лицитирао сам на неких дванаест до тринаест хектара", каже Бачић. "Узео сам по почетној цени зато што не можемо ништа јер је март месец... Немамо ми данас ништа да причамо јер земља није припремљена, да не причам о пшеници да ли може да де посеје или не."

Ова земља површине четрдесет пет хектара прошле године била је у власништву пољопривредног предузећа Златица. Остаци сунцокрета на најбољи начин потврђују да њива није спремно дочекала пролећну сетву, а само на Златици оваквих површина што чекају лицитацију има хиљаду пет стотина хектара.

"Четрнаест хиљада деветсто хектара ове године је на лицитацији за претходну годину, имамо 1.100 надметања, од тога је пријављено 320 надметања и имамо сто пријава. Цена иде од 1.000 до 27.000 динара", објашњава Наташа Томовић, председница комисије за лицитацију.

Зашто се до сада чекало са лицитацијом, питали смо Стојана Краља, шефа одсека за пољопривреду градске управе Зрењанин:

"Из објективних разлога, комисија за израду годишњег програма за издавање државног земљишта у закуп није могла да распише лицитацију у закуп државног земљишта пре ових рокова који су тренутно у току а што се тиче наредних година то више неће бити пракса."

Није само проблем неприпремљеног земљишта пред пролећну сетву ту су још бројне непознанице нових корисника, као што је коришћење пестицида претходне године, примена минералних ђубрива, а опет све то на годину дана па тако земља потпуно неспремна - иде из руке у руку.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара