Хоће ли се дворцу Хетерленди напокон вратити стари сјај

Покрајинска влада подржала је иницијативу Општине Нови Бечеј и задужила Управу за капитална улагања Војводине да се приступи реновирању дворца Хетерленди у Бочару, објекту који је због незавршене обнове претходних седам година и разних малверзација сада предмет судског спора.

Дворац Хетерленди изграђен је у Бочару почетком 20. века. Од Другог светског рата до деведесетих година био је психијатријска болница.

Промена намене објекта за смештај и рад са децом са сметњама у развоју изискивала је реконструкцију која, уз до сада уложених 80 милиона динара, још није завршена. Некадашњи дворац данас је ругло села.

Мештани кажу да је некада ту било лепо, није било рушевина. Тужна су сва та здања која су око нас, то су дивни објекти и штета је што се не одржавају и што се не користе, сматрају мештани.

Очекује се да обнова дворца Хетерленди селу Бочар, у којем живи око 1.500 становника, донесе око две стотине нових радних места.

"Људи полажу наде у то да ће се нешто догодити и да ће се ово изградити, привести намени и надамо се да ће се остварити обећање које нам је председник Покрајинске владе Мировић дао", каже Љиљана Штрбац из Савета МЗ Бочар.

Пројектну документацију и средства за обнову дворца обезбедила је војвођанска влада уз промену намене објекта.

"Биће намена за предшколску децу, децу од првог до четвртог разреда, као школа у природи. Дакле, једна изузетно лепа тема, опет је реч о раду са децом, а ја се искрено надам да ће током 2019. године тај пројекат бити не само пројектован, већ и завршен", истакао је председник Општине Нови Бечеј Саша Максимовић.

Реконструкција дворца Хетерленди у највећи Центар за рехабилитацију деце са сметњама у развоју на Балкану почела је 2011, али се није много одмакло. На име досадашњих радова практично је нестало 80 милиона динара, што је предмет судског спора надлежних државних органа са бившим руководством Општине Нови Бечеј и Фонда за капитална улагања Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се