Како је Панчево изгледало у 18. и 19. веку

"Изгледи Панчева у 18. и 19. веку" прва је од четири теме која се обрађује у оквиру пројекта "100 фотографија за 100 минута". Удружење "Посети Панчево" организује предавања и приказивање старих и ретко виђених фотографија како би суграђанима омогућило да боље упознају историју свог града.

Панчево је као град почело да се развија у 18. веку, а како је тада изгледало може се видети само на старим мапама, почевши од 1722. године. Било је само неколико улица и све се дешавало унутар тврђаве, која више не постоји.

"Град се развијао стихијски", истиче Милан Јакшић, сарадник на пројекту "100 фотографија за 100 минута". "У 18. веку је три пута паљен. Почео је да се развија око тврђаве и како су разграђивали и рушили тврђаву, тако су правили град од тог материјала што је преостао."

Панчевцима је било занимљиво да виде како су поједине грађевине и улице, које су и данас ту, изгледале у прошлости. Захваљујући удружењу "Посети Панчево", које је осмислило пројекат "100 фотографија за 100 минута", и они сами могу да се укључе са својим сећањима и архивaма.

"То су ретке фотографије из приватних збирки и личних архива, које су грађани решили да нам поклоне, и зато је све ово јединствено", наглашава Живана Крејић из Удружења "Посети Панчево".

До краја марта говориће се и о животу на Житном тргу, о значају и раду Миховила Томандла, који се бавио историјом Панчева, и о Евангелистичкој цркви.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво