Зрењанин: Ускоро изложба о страдању Рома у Великом рату

У Холу Народног музеја Зрењанин у петак, 16. марта 2018. године, отвара се Изложба „Страдање Рома у Првом светском рату". Аутор изложбе је др Драгољуб Ацковић.

Изложба "Страдање Рома у Првом светском рату" организована је поводом стоте годишњице завршетка Великог рата и, како истиче аутор изложбе, прва је и једина изложба такве врсте у Србији.

Изложба је децембра прошле године отворена у Галерији Народне банке Србије, пренета је у Галерију науке и технике САНУ, а потом у Музеј Војводине у Новом Саду. У зрењанинском Музеју поставка ће бити до 4. априла, одакле се сели у Ромску уметничку галерију у Београду где ће бити и за Светски дан Рома - 8. април.

Изложбу чини преко 150 оригиналних артефаката, који се први пут заједнички излажу на једном месту - дописнице, фотографије Рома из различитих крајева света, у периоду од 1914. до 1918. године - које илуструју живот и страдање Рома у току Великог рата и врло су значајан извор примарне грађе за изучавање историје, културе и положаја овог народа у том периоду. 

Изложбу прати каталог на српском, ромском и енглеском језику, а по речима аутора изложбе постоји реална могућност да у наредном периоду садржај изложбе буде проширен. Надлежни кустос поставке у Народном музеју Зрењанин је Владислава Игњатов, историчар.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи