Исплативо дуално образовање будућих угоститеља

Угоститељско-туристичка школа прва је школа у Нишу која је ове године увела елементе дуалног образовања, што је - преко Међународне организације удружења послодаваца "Балкански биро" - финансирала немачка влада. Ђаци ове школе уче радећи у угоститељским објектима, а за пет месеци рада добили су по 270 евра.

Будући конобари, шанкери, кувари од септембра, уз редовну наставу у школи, раде у нишким угоститељским објектима. Милан је конобар који је, каже власник ресторана, увек љубазан и пријатан према гостима.

Јован Стојановић  се  у прављењу пица усавршавао у посећеној нишкој пицерији:

"Ово није као у школском ресторану, већ имам прави посао, са правим муштеријама. Надам се да ћу моћи брзо да стекнем искуство и знање."

И Милан Филиповић, који се школује за конобара, каже да му тај посао значи много:

"Овде сам научио више него у редовном школовању. А ту су и новчана средства која добијам и то ми значи, јер ћу моћи да одем на летовање."

За првих пет месеци рада у ресторанима и кафићима, њих петнаесторо који су уз рад и учили и усавршавали вештине, зарадили су по 270 евра.

Анђела Дукић, која се школује за кулинарског техничара, каже да јој је то први зарађени новац, и да није било лако зарадити га: 

"Било је веома тешко, али и корисно јер сам доста научила."

Добру страну дуалног образовања виде и послодавци и школа.

"Они су озбиљни, одговорни, слушају. Имају почетно знање из школе, што је веома битно, тако да ће бити прави професионалци", каже Љубомир Радуловић, власник угоститељског објекта. "Они који се буду показали добиће радно место код нас."

"Оно што је добро је што ученици имају инструктора, особу задужену само за њих, да им објашњава и да их учи", истиче Сузана Стојановић, директорка Угоститељско-туристичке школе Ниш.

Пројекат је школи понудило Удружење занатлија Ниша. И то је тек први корак, каже Татјана Момчиловић, из тог Удружења:

"У Нишу има довољно предузетника који су спремни да приме децу на школовање и усавршавање, најпре из машинске струке.

Скупштина Србије усвојила је Закон о дуалном образовању које би требало да се уведе од школске 2019/2020. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво