Окамењена шума и друге реткости у туристичкој понуди Краљева

На 40. сајму туризма у Београду посетиоцима ће се представити и многи градови. Поред добро познатих културно-историјских споменика, манастира и природних лепота, Краљево у туристичку понуду укључује бројне фестивале и манифестације.

Жича, Студеница, Савина испосница, Маглич, прва су места која ће туристи у Краљеву посетити. Средњовековни град ће, у току Маглич феста, бити још атрактивнији.

"Посетиоци ће моћи да се на тренутак осете као витезови", наглашава Игор Тешић, из Туристичке организације Краљева, "имаће прилику да присуствују витешким борбама, да чују најбоље групе које изводе средњовековну музику у Србији, да виде трубадуре, гутаче ватре, да виде позоришне представе, да виде средњовековни базар и пробају средњовековна јела и пића."

Манифестације ће бити главни адут сајамске понуде Краљева. Међу њима и МТБ маратон од Краљева до Улциња. Планинским бициклистичким стазама рекреативци ће сазнати шта нуде и Србија и Црна Гора.

Ове године ће маратон проћи поред манастира Жиче, најављује Радослав Голубовић из краљевачког Планинско-бициклистичког клуба "Чикер":

"Ту ће моћи да се зауставе и да обиђу манстир. Главни бенефит ове целе приче је промоција туристичких потенцијала сваке општине. И када они прођу једном и обиђу неке дестинације које се њима обично свиде они онда касније дођу и сами са својим породицама."

Окамењеном шумом, где су калцификоване наслаге старе и до милион година, град на Ибру ће први пут представити на сајмовима туризма.

Такви простори су, према речима Здравка Максимовића, инжењера рударства, веома ретки:

"У Чешкој и Грчкој преко године имају фасцинатних 100.000 туриста који дођу и обиђу те просторе."

Краљево је тек прошле године успело да заустави петогодишњи пад броја ноћења: 2.000 ноћења више него у 2016. било је углавном захваљујући сеоском туризму на Рудну и у Лопатници. Ипак, затварање Матарушке и Богутовачке бање ненадокнадив је губитак.

Игор Тешић апелује да људи из Владе који су задужени за приватизацију ураде то што пре:

"Сви смо свесни да хотели и Минерал и Термал пропадају и да сваким даном изгледају све горе а да је приватизација нешто што је неопходно у овом тренутку."

До тада, туристичка организација планира да онима који одседну у сеоским домаћинствима понуди пакет за активан одмор који би обухватио и пешачење Столовима, планински бициклизам, рафтинг Ибром и параглајдинг.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво