Лесковачки задругари извозе у Европу

Задругари, њих 10 окупљени у "Зеленој звезди" у селу Винарцу код Лесковца, у сезони произведу и испоруче тржишту више од хиљаду тона поврћа. Недавно су уз помоћ Владе Србије добили најсавременију опрему вредну 10,4 милиона динара.

Из Земљорадничке задруге "Зелена звезда" убудуће, овако упаковано поврће, одлазиће на тржиште. Захваљујући бесповратним средствима која су на конкурсу добили од државе, купили су машину за паковање и линију за сортирање поврћа. Уз помоћ компјутера и мобилног телефона, контролисаће наводњавање и прихрану, а у адаптираном магацину је и нови трактор.

"Сад се надамо побољшаним квалитетом,лепшим паковањем,паковањем ћемо да повећамо своје тржиште и да се проширимо за бар 30,40 посто", каже Ђорђе Мицић, директор Земљорадничке задруге "Зелена звезда" Винарце.

У тридесетак пластеника годишње произведу 500 тона парадајза, паприке, краставаца, зелене салате. Толико и откупе. Имају четрдесетак коопераната.

"Радимо извоз у Европску унију, значи Француску. Радимо земље окружења, Хрватска, Црна Гора, Бугарска, Румунија", каже Ненад Антанасовић, задругар "Зелена звезда" Винарце.

У развој задругарства у овој години Влада Србије уложиће 825 милиона динара, 4 пута више него лане. Нови образац удруживања су сложене задруге. Лесковачки крај је повртарки центар и већ је договорено формирање једне велике задруге.На истом задатку су министарство и град.

"Држава Србија ће инвестирати до пола милиона евра. Град Лесковац ће обезбедити, логиостику, простор и све оно што је неопходно, додатна средства да заиста направимо један прави погон да ових неколико задруга које се баве примарном производњом тај њихов производ финализујемо", објашњава Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој.

"На овај начин пољопривреду дижемо на висок ниво стандарда, амањујемо трошкове, упошљавамо нова радна места", каже Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

У Лесковцу је некада било 40 задруга данас десетак. Са субвенцијама које је држава определила за задруге слика се полако мења баш као и свест произвођача да само удруживањем, добро организованом, савременом производњом могу да се изборе на тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво