Инвеститир под хипотеку ставио отплаћене станове

Више станова у згради бр. 17, у Улици Ћирила И Методија у Нишу нашло се на лицитацији иако њихови власници ништа не дугују. Предузеће од кога су станове купили пре девет година подигло је кредит, те станове ставило под хипотеку, а кредит није вратило.

Нашој екипи није дозвољено да снима, али било је потресно иза врата где је одржана лицитација станова у којима људи живе. Они су станове отплатили, немају дуговања, а прети им да остану без крова над главом.

Ови станови нашли су се на лицитацији пошто је инвеститор од ког су их пре девет година купили ставио под хипотеку, а кредит није вратио. Од пет понуђених станова на лицитацији, два нису продата. Уз сузе и молбе.

Једна од станара, Неда Станковић, каже да је било стресно: "Молила сам их да одустану, срећом сагледали су нас и одустали. И хвала им."

"Ја сам самохрана мајка, син има 10 година. Ово је за нас било страшно трауматично", каже Оливера Перишић. "Надам се да то више нећемо морати да преживљавамо."

Неки од заинтересованих купаца одустали су од куповине када су сагледали околности ове продаје.

"Ко су власници сазнао сам тек на лицитацији, па нисам могао да купим кад људи ту живе", истиче Новица Китановић. "Они су замолили да одустанем, али није било потребе."

Станари су покренули тужбе, а њихов адвокат Зоран Митић рекао нам је у телефонском разговору да је основни проблем тај што је хипотека коју је инвеститор ставио на те станове укњижена незаконито у Катастар непокретности, јер су неке власници већ укњижили пре тога. То није зауставило извршитеље, а станари се довијају да ипак задрже оно што им припада.

Драган Радисављевић се нада да ће моћи ипак да задржи стан:

"Да купимо поново тај стан по мањој цени, тако су нам обећали, ваљда ће одржати обећање у банци, а ову правду ћекамо на суду."

Ови људи пре две године су сазнали су за незакониту хипотеку. Од тада трају њихови страхови и узнемиравања довођењем потенцијалних купаца, разгледањем станова и лицитацијама. Неки станови већ су продати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво