У Иванову, дружење и песма на тринаест језика

Град Панчево, као вишенационална средина, већ 11 година обележава Дан матерњег језика. Овогодишња манифестација одржана је у Иванову, које је, иако најмање село у околини, богато културним наслеђем неколико националних заједница.

У Иванову се данас могло чути 13 различитих језика. Углавном школска деца и чланови културно-уметничких друштава певали су, рецитовали и изводили народне игре на македонском, румунском, мађарском, чешком и многим другим језицима.

Домаћини из Иванова представили су етничку заједницу банатских Бугара Палћена.

"Мало се разликујемо од Бугара по томе што смо католици, причамо другачије", каже Марко Гуран, директор Дома културе Иваново, "а наш Дом културе  труди севећ 60 година да очува традицију банатских Бугара."

Познавање других језика повезује људе, а како се развија другарство показала су деца из основне школе из Старчева.

"Рецитоваћемо кинеску песмицу која говори о томе како неко неком помаже. Не знам кинески, али ме је другарица научила", каже једна од њих.

На територији Града Панчева говори се двадесетак различитих језика, а радионице које се организују имају за циљ да се сачувају они који су пред одумирањем.

Петар Родифцис, из Националног савета грчке националне мањине каже да грчка заједница у Србији представља невидљиву мањину:

"Овакве манифестације помажу да се представимо у изворном облику, да се чује грчка реч и грчка игра."

"Русини чувају свој идентитет тако што негују језик, што се види и на данашњој манифестацији", рекла је Ана Римар из Новог Сада, "а имамо и образовање на нашем језику, од предшколског узраста, па све до факултета."

Очувањем језика чува се целокупно културно наслеђе неког народа, зато се треба борити да се не догоде негативне прогнозе, које предвиђају да ће до краја века нестати више од три хиљаде језика.

 

 

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи