Раст привреде Расинског округа

Да се привреда Расинског округа покренула показују подаци за прошлу годину о спољнотрговинској размени овог подручја, према којима је вредност извоза надмашила увоз за 43,3 милиона евра.

Вредност извоза расинских привредника у 2017. години био је 220 милиона евра. Овакав резултат постигнут је повећањем производње и освајањем нових тржишта. Већи прилив новца од извоза побољшао је стандард радника и допринео запошљавању.

"Ради се у три смене. Ја сада радим на производњи блејдера. Избацили смо нови производ који треба да прихвати Купер тајерс. То је још у развоју. Има већ једно четири месеца како радим и ево сада сам почео да се учим да радим на новим машинама" - кажу радници. "У Трајалу сам 20 година. Услове рада константно побољшавамо. Плате су редовне."

Само четири године од раскида неуспеле приватизације, крушевачка Трајал корпорација у реструктурирању, успела је да врати већи део дуга и 2017. заврши позиотивно са реализацијом продаје од 26 милиона евра. Трајал извози 40 одсто својих производа у вредности од 10 милиона евра.

"На данашњи дан ми извозимо производе све наше четири фабрике, које тренутно Трајал корпорација има у свом саставу и то извозимо у различите земље и на различите ккониненте... од Америке практично до Далеког истока", истиче Милош Ненезић, генерални директор "Трајал корпорације" Крушевац.

"Укупна спољнотрговинска размена за период јануар децембар 2017. износи 396 милиона евра и већа је за 11,2 процената у односу на прошлу а чак 52 процената у односу на 2012. годиину. Извоз је порастао за 11,5 процената", каже Предраг Вучићевић, председник Привредне коморе Расинског округа.

Велики извозници из Крушевца су и Фабрика картонске амбалаже "ДИ-Ес Смит", произвођач гума Купер тајерс и предузеће Хенкел које је пре 15 година купило Мериму. До сада је у три фабрике у Србији инвестирано око 200 милиона евра.

"Од тога преко 100 милиона евра у локацију Крушевац у оптимизацију опреме, изградњу нових производних погона и регионалних складишта. Обим производње повећан је три пута. Постали смо озбиљни извозници. Преко 270 одсто производње извозимо у 36 земаља", наводи Душан Антонијевић, директор фабрике "Хенкел Србија" у Крушевцу.

У Крушевцу је почела са радом немачка фабрика "Кромберг и Шуберт" а предузеће "Чехословак груп" које послује у оквиру компаније "Татра" приватизовало је Индустрију машина и компонената "14. октобар", што иде у прилог већем извозу.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи