Крагујевац - престони град - трагови идентитета

У Србији се обележава Дан државности, у знак сећања на два важна историјска догађаја: на Први Српски устанак против Турака подигнут 1804. у Орашцу, и први Устав Србије који је донет на данашњи дан 1835. године. Централна државна прослава организована је у спомен-комплексу у Орашцу, док је у здању Старе скупштине у Крагујевцу одржана Сретењска академија.

У Крагујевцу, на свечаности поводом Дана државности, која је почела сретењским говором градоначелника Радомира Николића, изведени су игрокази Књажевско - српског театра: „Конак у Крагујевцу" Данка Поповића, „Јоаким" Добривоја Илића и „Милош Велики" Милована Витезовића. У здању Старе скупштине, беседио је и министар културе и информисања.

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије је рекао "Прича о првом српском уставу о тежњи за слободом ,зато је она била ,јесте и биће актуелна.Као подсећање, путоказ,усмерење.Доказ да народ без своје државе није ништа више до роба или слуге у тудјинској кући".

Скупштинска зграда, која је до данас сачувана, подигнута је у време прве владавине кнеза Михаила Обреновића. На Сретење 1835. године Србија је у добила први демократски Устав - Сретењски, чији је творац био кнежев секретар Димитрије Давидовић. Народ је славио у вароши када је устав донет, премда је примењиван само 14 дана.

Ненад Ђорђевић, директор Народног музеја Крагујевац је истакао "Први устав који је омогућио тадашњим становницима кнежевине Србије да стекну осећај ,да имају могућност да се изборе за своја права,значи више .Смањена је власт самог владара ,једноставно су могли да искажу своје политичке идеје".

Видном напретку града значајно су допринели учени и Срби, који су на позив кнеза Милоша дошли да помогну у развоју младе српске државе- чиновници, лекари, учитељи, занатлије, музичари.

Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца је навео "Године које су донеле штампане новине, године које су донеле први театар у Крагујевац, прву апотеку, први лицеј, високу школу, гимназију, Књажевско српску банду. И то је оно на шта смо ми Крагујевчани поред устава ,и поред скупштине наше Крагујевачке јако поносни".

На предлог Јоакима Вујића, на Сретење 1835. одиграна је прва позоришна представа "Фернандо и Јарика". Тај дан обележава се као датум настанка савремеог српског позоришта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво