Филипове минијатуре у срцу оловке

За минијатуре на врху графитне оловке, Филип је сазнао случајно претражујући интернет. Тада је наишао на радове свог узора Американца Далтона Гетија и одлучио да се опроба у вештини којом се, колико он зна, бави само петнаест људи у свету.

Филип Стевић из Смедерева, ученик другог разреда Средње ветеринарске школе, израђује минијатурне скулптуре на врху графитне оловке.

Прву минијатурну скулптуру Филип је урадио док је био код деде на селу:

"Нашао сам оловку коју је деда донео из Русије и на њој сам урадио свој први рад - то је виолина."

Након виолине, лако је налазио инспирацију за нова дела и са сваким новим постављао је себи  више циљеве.

Иако за сада ради без микроскопа, његове радове карактеришу детаљи видљиви само под лупом:

"Прво смислим и направим скицу на папиру, и онда не мора да значи да ћу баш то да урадим што сам смислио, можда урадим нешто треће."

За ову вештину најважије је стрпљење, јер иако од графита могу настати невероватне скулпуре, крт је и често пуца. За израду једног дела, Филипу су некад потебна три сата а некад три дана. Сада ради хируршким скалпелима, зубарским иглама и сајџијским алатом.

Скалпелом је, каже Филип, урадио виолину:

"После сам гледао шта ми је лакше, шта ми је потребније, радио сам свим и свачим и дошао сам до овога што ми највише одговара и треба."

Иако није дуго у овој уметности, већ је имао неколико самосталних изложби, а неке радове  послао је и у Италију.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи