Да ли ће Зрењанин постати Петровград

Наставља се полемика у Зрењанину око враћања имена Петровград. Зрењанински социјални форум, који се противи промени имена, организовао је трибину о народном хероју Жарку Зрењанину као одговор на иницијативу Удружења "Петровград".

Одлуку о имену Зрењанин донео је Градски народни одбор 2. октобра 1946. године. Укидањем имена Петровград, наводи се у записнику, избрисан је последњи остатак монархистичке владавине. Дело Жарка Зрењанина било је значајно да се град назове по њему.

"Немци су га звали, као што знамо, Црвени генерал и за све то што је радио, ту његову храброст, организацију, упорност и изнад свега слободољубивост, мислим да и данас треба да му одамо сво поштовање које може да добије", каже Срђан Божовић из Народног музеја Панчево.

Зрењанински социјални форум који је организовао трибину о Жарку Зрењанину подсећа да је 1992. године одржан референдум за промену имена града.

"Једини легитиман начин да се одлучује о називу града да се поново, ако треба одржи референдум, где би грађани могли сами да одлуче, како желе да се њихов град зове, а не да им неко то намеће силом", објашњава Мирослав Самарџић из Зрењанинског социјалног форума.

Главни заговорници враћања имена су из Удружења "Петровград". Кажу да су желели да се пре коначне одлуке одржи и јавна расправа.

"Имамо, на пример, националне заједнице, мађарску националну заједницу која јавно користи свој историјски назив Нађбечкерек и ми ништа против тога немамо", каже Будимир Јовановић, председник Удружења „Петровград". "Наше је мишљење да у овој средини где је већински српски народ и српска држава од 1918. године да је природно да имамо назив града који асоцира на све оно што је најважније из српске историје."  

У Удружењу "Петровград" наводе да је историјски значај Петра Карађорђевића несразмерно већи од значаја Жарка Зрењанина. С друге стране, Зрењанински социјални форум каже да се тиме потискује антифашизам.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво