Стогодишњи мост на Топлици

Дрвени мост преко реке Топлице на регионалном путу Куршумлија - Луковска Бања, код Мерћеза, одолева времену више од стотину година. Преко њега пролазе аутомобили, аутобуси и теретњаци тешки и по 30 тона. Истраживали смо колико је тај мост безбедан за саобраћај.

Дрвени мост на Топлици, многи возачи прво добро одмере и пређу пешке, па тек потом возилом.

Појединим мештанима ништа необично, кажу каквих све мостова има, овај је одличан.

Очувана је првобитна конструкција састављена од дрвених греда које су калили мразеви, вода, ветрови и сунце. Ограда је такође дрвена и потпуно иста као и пре стотину година.

Овај мост саграђен на реци Топлици пре једног века био је понос овог краја. Данас је једини дрвени мост на регионалном путу Куршумлија - Луковска Бања.

Мост је дугачак 21 метар и до сада је неколико пута реконструисан.

"Тај мост је ту више од једног века, али је ојачан неком челичном конструкцијом, међутим, остала је спољашњост, та дрвена, тако да даје утисак да је прави дрвени мост и доста возача мало и зазире. Међутим, носивост је преко 50 тона, значи, свако возило, сваки шлепер може да пређе преко њега неометано, каже Радољуб Видић, председник Општине Куршумлија.

Завршетком бране Селова, овај мост на Топлици биће потопљен, а то је разлог што се није озбиљније улазило у пројекат изградње новог моста. До тада ће о његовом одржавањи бринути Јавно предузеће "Путеви Србије".

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво