Како поспешити развој сточарства на Пештери

На Пештери, према подацима надлежних, свако село има бар два велика произвођача у сточарству. С обзиром на површину која се не обрађује, могло би их доћи још десетак, али тек ако би сточарство на тој планини било исплативо.

Педесет грла крупне стоке на фарми породице Трипковић на Пештерској висоравни, чине их једним од највећих произвођача у Сјеници. Потенцијала имају и за стотинак и више грла али и идеју да се прошире ако се створе повољни услови.

"Није проблем да уложимо. Радимо са педесет грла, али увећаћемо за неких сто бикова товљеника", каже Михаило Трипковић. "Није проблем да подигнемо тај број и на две стотине. Слободних површина имамо довољно, као и хране. Једини проблем је пласман робе."

Потписивање уговора са озбиљном кланицом и млекаром значајно би утицао на повећање броја грла. Али и инвестиције и промена рада у самој производњи.

Есад Хоџић из Канцеларије за развој пољопривреде и села истиче да је потребно увести и техничке и технолошке иновације у производњу, како би производи пештерских сточара били конкурентнији на тржишту.

Што се тиче квалитетније исхране говеда, разлика је очигледна. И у боји и у квалитету. Сено је још зелено. Треба му три дана за косидбу, пластидбу и смештање. Потом 72 сата проводи у силажи, две стотине тона припреме сваке године.

"Крава и јунад иду на испашу, а бикови се враћају у ове објекте на дотовљавање тим, што ви кажете, зеленим сеном, односно силажом односно сенажом коју ми припремамо", каже Трипковић.

У његовом домаћинству користи се тек половина капацитета, у другима још мање, иако су могућности за сточарство на Пештери велике.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво