Лозничани ће поново путовати возом

Откако је пре више од десет година укинут путнички железнички саобраћај у Лозници, грађани кажу да је све у вези са пругом - заборављено. Недавна посета министарке Зоране Михајловић том граду, најава обнове железничке станице и поновно увођење путничког саобраћаја, дала је наду да ће бројни проблеми коначно бити решени.

Последње путнике са железничке станице у Лозници пре тринаест година дочекао је и испратио железничар Драган Маринковић. У срећна времена, каже, из Лознице је било по осам полазака за Руму и Сарајево, а путника толико да често за све није било места.

"Тих година је било ненормално много путника из целог овог субрегиона који су одлазили на различите правце, нарочито према Београду, Новом Саду, поготово викендом смо чак морали тражити и појачање. У време најачег саобраћаја чекаонице су биле овако пуне, за сваки воз у сваком правцу", кaжe Драган Маринковић, железничар у пензији.

Већина нових генерација у Лозници никада није путовала возом, а да пруга у граду постоји, подсећа још само један теретни, који саобраћа два пута дневно. Са обновом пруге и доласком путничких возова, и у Бањи Ковиљачи се надају да ће коначно решити проблем 70 напуштених вагона који су годинама били мета крађе и склониште за мигранте и бескућнике.

У Железницама Србије кажу да су упознати са проблемом напуштених вагона у Бањи Ковиљачи, али да су они у надлежности две железничке компаније. Када ће и да ли бити измештени из Бање Ковиљаче нису успели да нам кажу, али додају да они неће сметати најављеној реконструкцији пруге.

За реконструкцију две деонице пруге од Шапца, преко Лознице, до границе са Републиком Српском биће уложено 400 милиона динара. Од тог новца финансираће се и обнова железничке станице у Лозници. Први путници после више од деценије возом ће путовати од 1. септембра.

"Важност најављених улагања у железничку инфраструктуру огледа се пре свега у бољој повезаности града Лознице са железничким коридорима, али и Републиком Српском. Железничка инфраструктура важна је и за инвеститоре, пре свега добро је што је актуелизован поново пројекат пруге Лозница - Ваљево због рудника јадарита", каже Дејан Сталовић, градски менаџер.

Грађани Лознице кажу да су са задовољством дочекали вест о реконструкције пруге и увођењу путничког саобраћаја, али и обнови железничке станице која ће од ругла поново бити једна од најлепших зграда у граду.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво