Век и по туризма у Врњачкој Бањи

Документом из 1868. године, на иницијативу тадашњег окружног начелника Павла Мутавџића основано је "Фундаторско друштво кисело-вруће воде", чиме је започео организовани туризам у Врњачкој Бањи.

Лековитост врњачких извора потврђена је анализама које су урађене 33 године раније по налогу књаза Милоша Обреновића. У Врњачкој Бањи се припремају за обележавање значајног јубилеја.

Век и по после документа којим је започео организован туризам, Врњачка Бања је право градилиште. Уређује се црквено брдо, радови на водопаду су при крају, очекује се реконструкција шеталишта бањске променаде, дела парка.

"То је оно што ради општина са Владом РС, у корак са нама раде и инвеститори које смо довели у Врњачку Бању, тако да ћемо у години јубилеја отворити четири нова хотела. Сва четири хотела су са 4 или 5 звездица, оно што је Бањи недостајало, чиме не само по броју смештајних капацитета већ и по категоризацији апсолутно нема конкуренцију у овом делу југоисточне Европе", каже Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања.

У години јубилеја туристички посленици припремили су садржајан програм за све оне који дођу у Бању.

"Врњачка Бања као природан наследник те институције која је тада основана је направила план од 150 дана догађаја у Врњачкој Бањи. Тако да крећемо од Моста љубави 14. фебруара и оно што могу да истакнем да су манифестације које су сада већ традиционалне нашле своје место, као Врњачки карневал, Лав фест, подигнуте на изузетан ниво и имаћемо преговоре најјачим институцијама у домену културе", објашњава Иван Трифуновић, директор ТО Врњачка Бања.

Нови хотели се граде, а у онима који већ раде, покушаће да привуку што више гостију уз одговарајуће погодности.

"Ми смо се за ову 2018. годину јубилеја припремили тако што смо за сваки месец осмислили посебан програм који је ваш наше стандарне понуде да просто људима дамо могућност да по неким повољнијим ценама дођу и осете чари Врњачке Бање", каже Нина Стаменић, менаџерка хотела.

Пре век и по бања је угостила око 600 гостију, и остварено 16.140 ноћења, а у години јубилеја верују да ће имати више од милион ноћења.

број коментара 0 пошаљи коментар