Дуг списак неправилности у раду нишке Топлане

Градска топлана у Нишу има рок од 90 дана који истиче крајем марта, да поступи у складу са препорукама Државне ревизорске институције која је анализирала њено пословање у 2016. години. У Топлани кажу да се препоруке примењују, а Покрет слободних станара очекује покретање одговорности надлежних.

Нишлије о раду топлане имају подељено мишљење. Већина, ипак, сматра да би цена грејања могла да буде нижа иако је извесно да је грејање у Нишу у односу на друге градове у Србији најјефтиније.

"Релативно је грејање добро међутим нисам задовољан начином обрачуна како они то раде. Супер је грејање, а цена некад је висока некад нижа. Скупља је ова зима него она прошла која је била десет пута јача", кажу Нишлије.

Државна ревизорска институција у свом извештају на 132 стране наводи да је у утврђивању цене грејања за претходне две сезоне уочено низ неправилности.

И док се надзорни одбор Топлане не оглашава, Предраг Милачић, који је директор Топлане од прошлог лета, каже да је највећа ставка неприказивање прихода од других делатности већ исправљена, а да су други пропусти много мањи.

"Грејна сезона 2015/16. уместо уместо израчунатих 32,37 динара по метру квадратном, примењивана је цена 28,26 динара, а у грејној сезони 2016/2017. уместо калкулисане 29,88 такође 28,26. Ја сам убеђен да су ове разлике од калкулисане и примењене цене веће него пропусти које је Топлана чинила", каже Милачић.

У удруженом Покрету слободних станара кажу да после извештаја дри очекују покретање поступака и утврђивање одговорности надлежних.

"То је оно што смо ми упозоравали у задње три године од момента када смо настали да анализом пословања и увидом у документацију смо утврдили да пуно инпута да незаконит начин се уврштава приликом формирања цене и то значајно повећава цене услуга топлане", поручује Саша Костић из Удруженог покрета слободних станара.

Нижу цену ове грејне сезоне покрет сматра својом заслугом док у топлани кажу да је то последица боље методологије и ниже цене гаса.

број коментара 0 пошаљи коментар