Брдовите Роге - сигурна лука за морепловца

Пре неколико дана у пожешком селу Роге почелa je градња прве улице. Радове финансира Драгољуб Јованчић, човек који жели да очува дедовину и унапреди живот села у чијој ће близини, кад се изгради брана Сврачково, бити и језеро.

Драгољуб Јованчић је из родних Рогу отишао 1976. године, да би након завршетка Машинског факултета у Београду постао поморски официр прекоокеанске пловидбе. Двадесет пута опловио је Земљу.

"Од Огњене Земље на југу, до Тасманије, па до Аљаске, горе у Анкориџу и са оне стране Нахотка, јапанска острва, Кореју", присећа се Јованчић.

Завичај није заборавио, па је одлучио да инвестира у изградњу пута до родне куће. Асфалтом ће бити покривено око шест стотина метара:

"Имамо подршку села и општине, они су дали три цеви за преводницу, доста су помогле. Добили смо две бандере за расвету, које ће исто бити постављене. Тако да ово више неће бити пут, идеја је да ово буде улица или део улице."

Уз градњу улице, почео је и реновирање домаћинства. Драгољуб на мору проведе и до осам месеци, а завичај му је, каже, сигурна лука. Изградња пута значиће много и житељима Рога.

Пут ће, каже Драгољубов комшија Небојша Вукајловић, много значити мештанима:

"Пошто овај рејон има доста мале деце, а има и туриста који лети долазе много ће значити за село и за туризам".

"Ја сам доле у Пожеги, доле живим, иселио сам се одавде баш због лошег пута", каже  Видан Јованчић, "кад буде бољи пут долазићемо чешће."

И Драгољуб планира да се на дедовини чешће окупљају његова два сина и две ћерке, како би наставили да негују породичну традицију и унапређују извор духовности који су наследили од предака.






Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво