Брдовите Роге - сигурна лука за морепловца

Пре неколико дана у пожешком селу Роге почелa je градња прве улице. Радове финансира Драгољуб Јованчић, човек који жели да очува дедовину и унапреди живот села у чијој ће близини, кад се изгради брана Сврачково, бити и језеро.

Драгољуб Јованчић је из родних Рогу отишао 1976. године, да би након завршетка Машинског факултета у Београду постао поморски официр прекоокеанске пловидбе. Двадесет пута опловио је Земљу.

"Од Огњене Земље на југу, до Тасманије, па до Аљаске, горе у Анкориџу и са оне стране Нахотка, јапанска острва, Кореју", присећа се Јованчић.

Завичај није заборавио, па је одлучио да инвестира у изградњу пута до родне куће. Асфалтом ће бити покривено око шест стотина метара:

"Имамо подршку села и општине, они су дали три цеви за преводницу, доста су помогле. Добили смо две бандере за расвету, које ће исто бити постављене. Тако да ово више неће бити пут, идеја је да ово буде улица или део улице."

Уз градњу улице, почео је и реновирање домаћинства. Драгољуб на мору проведе и до осам месеци, а завичај му је, каже, сигурна лука. Изградња пута значиће много и житељима Рога.

Пут ће, каже Драгољубов комшија Небојша Вукајловић, много значити мештанима:

"Пошто овај рејон има доста мале деце, а има и туриста који лети долазе много ће значити за село и за туризам".

"Ја сам доле у Пожеги, доле живим, иселио сам се одавде баш због лошег пута", каже  Видан Јованчић, "кад буде бољи пут долазићемо чешће."

И Драгољуб планира да се на дедовини чешће окупљају његова два сина и две ћерке, како би наставили да негују породичну традицију и унапређују извор духовности који су наследили од предака.


број коментара 0 пошаљи коментар