Вредна пчеларка из Ноћаја

Љиљана Сретеновић из Ноћаја једина је пчеларка у Срему са стотину кошница, и једна од ретких у Србији. По занимању је хемијски техничар, а пчелаерством је почела да се бави у петој деценији.

Љиљана Сретеновић највећи део дана проводи у царству шарених кошница, на пет километара од села. После породице, пчеларство јој је каже, друга љубав, која захтева посвећеност и учење.

У сезони произведе и до 80 килограма квалитетног меда по кошници а као члан Савеза и неколико удружења, успела је да заштити његово географско порекло:

"То је мед са изузетним карактеристикама и веома високим процентом липе, што се ретко може наћи, можда у Француској, са неких 28 процената. Наш мед иде и до 100 одсто, изузетно је тражен на немачком и аустријском тржишту, али и на другим тржиштима јер имам изузтено квалитетан мед. Пчеларство је негде у успону, није то ни хоби, изузетно је захтеван и скуп посао."

Захваљући примени знања из литературе и са семинара у иностранству, Љиљана производи и прополис и полен и све то продаје домаћим компанијама. Каже да је пчеларство одличан посао чији развој помаже и држава.

"Субвенције добијамо редовно", каже Степановићева, "нису превелике али имамо субвенционисану опрему, нпр. набавку центрифуга, разне опреме, са 40 до 50 одсто повраћаја."

Самостална у послу, Љиљана је купила аутомобил и камион за превоз пчела на пашу. Све зна да ради сама а кад затреба помаже јој супруг.

"Она је веома педантна, тешко ју је пратити, поготову због других обавеза у фирми у којој радим", каже њен супруг Миле. "Да смо млађи десет-петнаест година, направили бисмо царство!"

Узимајте мед који се ушећери, боље као храну него као лек, поручује Љиљана, која је о пчелама пише и стихове, а нада се да ће производњу меда у викендици "Слатки сан" наставити њена унучад Наташа и Немања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи